Nu op de radio: Ons Eiland, Altijd Dichtbij

Verdwijnend strand: kusterosie bij de Brouwersdam

Foto

Op 19 april 2024 bracht gedeputeerde Jeannette Baljeu van de provincie Zuid-Holland een bezoek aan de Brouwersdam op uitnodiging van de gemeente Goeree-Overflakkee en de gemeente Schouwen-Duiveland. Het doel van het werkbezoek was om te praten over de ernstige erosie van de kust op deze locatie en mogelijke toekomstperspectieven.

In 2016 bundelden gemeenten Schouwen-Duiveland, Goeree-Overflakkee, Rijkswaterstaat, ondernemers en de provincies Zeeland en Zuid-Holland hun krachten om het strand aan de Brouwersdam te versterken door ruim 500.000 kubieke meter zand op te spuiten. Verwacht werd dat het droge strand minstens 10 jaar zou blijven bestaan. Echter, door ernstige kusterosie verdwijnt het strand momenteel in hoog tempo.

Het strand van de Brouwersdam is van groot belang voor de inwoners van de gemeenten Goeree-Overflakkee en Schouwen-Duiveland. Het fungeert als een geliefd recreatiegebied en draagt bij aan de lokale economie door de bestedingen die er plaatsvinden. Daarnaast is de Brouwersdam een internationale hotspot voor extreme (strand)sporten.

Na het werkbezoek gaven wethouders Daniel Joppe (Schouwen-Duiveland) en Henk van Putten (Goeree-Overflakkee) aan dat er oplossingen zijn voor het behoud van deze cruciale locatie, maar dat er nog financiering gevonden moet worden. De samenwerking tussen verschillende instanties, waaronder gemeenten, provincies, Rijkswaterstaat en ondernemers, is essentieel voor de toekomst van het strand op de Brouwersdam.

Tijdens het overleg werd gesproken over de urgentie van de situatie en de mogelijke impact van het verdwijnen van deze internationale hotspot indien er geen actie wordt ondernomen. Er werden innovatieve oplossingen besproken, waaronder een voorstel van Coastbusters uit Oostende dat natuurlijke materialen gebruikt om het strand te behouden met minimale negatieve effecten op de natuur in het gebied.

Gedeputeerde Jeannette Baljeu benadrukte dat het enkel aanvullen van zand op deze locatie slechts tijdelijk effectief lijkt te zijn. Daarom is het van belang om andere routes en oplossingen te verkennen die kunnen bijdragen aan het behoud van het strand op de Brouwersdam.